ការគ្រប់គ្រងដី និងជីធម្មជាតិ
- ការគ្រប់គ្រងដី និងជីធម្មជាតិ
ដើម្បីកែលម្អជីជាតិដីឱ្យបានល្អប្រសើរ យើងត្រូវយកចិត្តទុកដាក់លើការប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិ ដូចជា៖ លាមកសត្វ ជីកំប៉ុស្តិ ជីស្រស់ ភ្ជួរលុបគល់ជញ្ជ្រាំង ការពន្លិចទឹកស្រែ និង ការដាំដំណាំបង្វិល ។ចំណុចមួយចំនួនខាងក្រោម សម្រាប់កសិករគប្បីត្រូវអនុវត្តៈ
- ក្រោយពេលច្រូតកាត់ស្រូវរួច ពេលដែលដីស្រែកំពុងមានទឹក ឬនៅសើម យើងអាចភ្ជួរលុបគល់ជញ្ជ្រាំងនៅក្នុងដីស្រែ ។ (អាចរោយចំបើង ឬអង្កាម រួចភ្ជួរលុបក៏បាន)
- ក្រោយពេលច្រូតកាត់ស្រូវរួច យើងអាចដាំដំណាំផ្សេងៗសម្រាប់យកផល ដូចជា៖ សណ្តែក ដំឡូង ឪឡឹក ល្ពៅ ត្រសក់...។ល។ កាកសំណល់ដែលសេសសល់ពីរុក្ខជាតិទាំងនេះ គឺជាសារធាតុសំខាន់ ក្នុងការកែលម្អជីជាតិដី ។(ដាំដំណាំបង្វិល)
- រុក្ខជាតិសំបូរជាតិ អាសូតដែលមានប្រយោជន៏សម្រាប់ស្រូវដូចជា៖ស្លឹកអង្កាញ់ សង្កែ កន្ធំថេត អំពិលបារាំង អង្គាដី ...យកដាក់ក្នុងស្រែរួចភ្ជួរលុប ។
- ជីលាមកសត្វឬ ជីកំប៉ុស្តិមិនត្រូវដាក់ហាលថ្ងៃទេ នាំឱ្យបាត់បង់ជាតិអាសូត ។ពេលដាក់ក្នុងស្រែ គប្បីភ្ជួរលុបភ្លាម ។កសិករចាំបាច់ត្រូវរៀបចំរោងសន្សំជីធម្ម-ជាតិ ដើម្បីរក្សាគុណភាពជី ។
- មិនត្រូវប្រើប្រាស់ពូជស្រូវដដែល លើដីស្រែតែមួយឡើយ នាំឱ្យជីបាត់បង់ជីជាតិដី និងទទួលបានទិន្នផលទាប ។ការដាំបង្វិលជាវិធីសាស្រ្តល្អសម្រាប់រក្សាជីជាតិដី ។
- ការធ្វើឱ្យទឹកដក់ក្នុងស្រែក៏ជាវិធីមួយ ជួយថែរក្សានិងជួយបង្កើនជីជាតិដីផងដែរ ។ ទឹកភ្លៀងនាំមកនូវជាតិអាសូតយ៉ាងច្រើនដល់ដី ដូច្នេះគប្បីការរក្សាភ្លឺស្រែបានខ្ពស់។
- ប្រើបា្រស់ជីកំប៉ុស្តិដាក់ក្នុងស្រែ ពី១០ទៅ ១៥តោន ក្នុងមួយហិចតា ហើយវាមានប្រសិទ្ធិភាពរយៈពេល៤ឆ្នាំ ។កសិករអាចដាក់តាមលទ្ធភាពក្នុងរយៈពេល៤ឆ្នាំឱ្យបានយ៉ាងតិច ១០តោន (ក្នុងមួយឆ្នាំ= ២,៥០តោន)។
- តាមរយៈនៃការពិសោធន៍ បង្ហាញថា ការភ្ជួរលុបចំបើងទូទៅបង្កើនទិន្នផលស្រូវជាង ការដុត និងការដកហូតចំបើងចេញ ។ការប្រមូលចំបើងចេញពីស្រែជាការដកជីជាតិចេញពីស្រែ ព្រោះជីជាតិជាច្រើនត្រូវបានស្រូបដោយស្រូវក្នុងដំណាក់កាលលូតលាស់។
- ប្រភពជីសរីរាង្គសម្រាប់ដំណាំស្រូវ៖ ចំបើង-ជីកំប៉ុស្តិ-និងជីស្រស់ (ដើម ស្លឹករុក្ខជាតិដែលបង្កប់ចូលទៅក្នុងដីពេលដែលវានៅស្រស់ បន្ទាប់ពីទុំភ្លាម ដើម្បីឱ្យសាច់ដីនិងជីជាតិដីកាន់តែប្រសើរឡើង ។)
កំណត់សំគាល់ៈ
(ជីធម្មជាតិមានផលប្រយោជន៍ដូចជា៖ ជូយកែលម្អគុណភាពដី សំបូរសារធាតុចិញ្ចឹម-ជួយឱ្យដីជក់ទឹកបានល្អ-ជួយឱ្យដីធូរ មានដង្ហើមខ្យល់ចេញចូល ធ្វើឱ្យរុក្ខជាតិអាចស្រូបយកអុកស៊ីសែន និងសារធាតុចិញ្ចឹមដទៃទៀតពីខ្យល់បាន-ជួយសម្របសម្រួលPH ឱ្យបានសមស្រប {ដីមាន ជាតិអាស៊ីត ដីជូរ ឬដីអាកាឡាំង} ជួយទប់ស្កាត់ដល់ការហូរច្រោះ សឹក ដោយសារខ្យល់ ភ្លៀង និងជួយការពារកម្តៅព្រះអាទិត្យ)
- ក្រោលគោត្រូវក្រាលដីឥដ្ឋ ឬដីដំបូកបុកឱ្យហាប់ ឬក្រាលស៊ីម៉ង ធ្វើជម្រាល ឬចង្អូរដើម្បីត្រងទឹកនោមគោ-ក្រាលចំបើងឬរុក្ខជាតិផ្សេងៗដូចជា អន្រ្ទានខែត្រ កំប្លោក ក្នុងក្រោលគោល ដើម្បីឱ្យវា ជក់ទឹកនោមគោ ។ពីរ ឬបីថ្ងៃក្រោយប្រមូលចំបើង ដាក់ក្នុងរោងសន្សំជី និងយកទឹកនោមស្រោច លើជី បីឬបួនថ្ងៃម្តងដើម្បីឱ្យជីសើមជាប់ជានិច្ច ។
កំណត់សំគាល់ៈ ការស្វែងយល់បន្ថែមអំពីការរៀបចំ និងការគ្រប់គ្រងដី
- ដីជាល្បាយខ្យល់ ទឹក អំបិលខនិជ សារធាតុខនិជបានមកពីសំណឹក រូបធាតុសរីរាង្គ និងសារពាង្គកាយរស់ ។ការប្រើប្រាស់ដីមានឥទ្ធិពលទៅលើទម្រង់ដី ដូចជាការដាំណាំអតិផលតែមួយមុខនៅលើដីមួយកន្លែងនាំឱ្យបាត់បង់សារធាតុសរីរាង្គនៅក្នុងដីដែលជាហេតុនាំឱ្យទិន្នផលទាប និងបន្ថយប្រសិទ្ធភាពជីមួយចំនួនដែលប្រើសម្រាប់ដំណាំ ។ក្នុងស្ថានប្រព័ន្ធដែលមានតុល្យភាព ទំនាក់ទំនងរវាងដីជាមួយសារពាង្គកាយដែលរស់នៅក្នុងដី និងលើដី ជួយធានាឱ្យដីមានជីជាតិ ។ភាពអាស៊ីតរបស់ដីៈ ដីភាគច្រើនមានកម្រិតប៉េហាស់ (pH)ក្នុងចន្លោះ ៤ និង ៨។កម្រិត pH របស់ដីមានឥទ្ធិពលទៅលើដំណាំ និងសារពាង្គកាយមានជីវិតផ្សេងទៀតនៅក្នុងដី ។រុក្ខជាតិរងឥទ្ធិពល ពីអន្តរកម្មរវាងសារធាតុចិញ្ចឹមនានា ដែលអាស្រ័យទៅនឹងអត្រាpH .ឧ-នៅកម្រិតpHទាប (ដីជូរ) សមាសធាតុដែកងាយរលាយ ប៉ុន្តែសមាសធាតុផូស្វាតដែលជាសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សំខាន់សម្រាប់ដំណាំបែរជាមិនសូវរលាយ ដែលធ្វើឱ្យដីខ្វះជាតិផូសា្វត បណ្តាលឱ្យរុក្ខជាតិមិនសូវលូតលាស់ ។នៅប្រទេសកម្ពុជា មានករណីដីជូរជាច្រើន ជាដីដែលខ្វះសារធាតុប៉ូតាស្យូម និងផូស្វាត។ កម្រិតpHសមស្របសម្រាប់ដំណាំភាគច្រើន លូតលាស់ល្អគឺ ពី៦,៥ ទៅ ៧,៥ ព្រោះនៅចន្លោះ នេះ សារធាតុចិញ្ចឹមចាំបាច់ភាគច្រើន អាចឱ្យដំណាំស្រូបយកបាន ។ដីអាចកង្វក់ដោយសារវត្តមានអំបិល ទឹក និងសារធាតុគីមីច្រើនហួសកម្រិត ។ការដាំដំណាំឆ្លាស់ជាគន្លឺះមួយក្នុង ការរក្សាគុណភាពដី និងអាចឱ្យដីសម្រាកបាន។
- គេចែកដីជាបីប្រភេទធំៗគឺៈ ដីខ្សាច់ ដីឥដ្ឋ និងដីល្បាយ (ឬដីកណ្តេង)
- លក្ខណៈដីមានជីជាតិល្អៈ ក-សមាសភាគរបស់ដី១)សារធាតុរ៉ែ ៤៥% (មាន N,P,K, Fe, Ca, Mn,Cu ...)២)សារធាតុសរីរាង្គ មមោក និងវត្ថុមានជីវិត ៥% (កាកសំណល់សរីរាង្គដូចជាៈ សាកសពសត្វ-ជន្លេន ដង្កូវ កណ្តុរ...។កាកសំណល់រុក្ខជាតិ, មមោកជាសារធាតុសរីរាង្គពណ៌ខ្មៅឬប្រផេះដែលនៅជាប់នឹងដី ។មមោកមានលទ្ធភាពរក្សាទឹក និងសារធាតុចិញ្ចឹមសម្រាប់ផ្តល់ឱ្យរុក្ខជាតិ ។៣)ខ្យល់ ២៥% (មានសារសំខាន់ ផ្តល់អុកស៊ីសែន ឱ្យឫសរុក្ខជាតិ និងពពួកមីក្រូសារពាង្គកាយ ដែលផ្តល់សារធាតុចិញ្ចឹមដល់រុក្ខជាតិ ។ដើម្បីឱ្យមានខ្យល់ក្នុងដី គេត្រូវភ្ជួរ ឬកាប់ដី និងដាក់ជីធម្មជាតិ ។៤)ទឹក ២៥%(តួនាទីសំខាន់ណាស់ ព្រោះវាជាអ្នករំលាយ និងដឹកជញ្ជួនសារធាតុចិញ្ចឹមពីកន្លែងមួយទៅកន្លែងមួយ ។
ខ-លក្ខណៈរបស់ដីល្អ១)ដីមានពណ៌ខ្មៅ ត្នោត និងក្រហម ២)មានក្លិនល្អ ៣)ជួយឱ្យការលូតលាស់របស់រុក្ខជាតិខ្លាំង ៤)សំបូរម៉ាក្រូនិងមីក្រូសារពាង្គកាយ - មូលហេតុធ្វើឱ្យដីខូច៖ ក-កត្តាមនុស្សៈ១) មិនដាំដំណាំចម្រុះ ២) ដុតកំទេចកំទីសរីរាង្គលើកសិដ្ឋាន (ចំបើងនិង កំទេចកំទី សរីរាង្គ ដទៃទៀត..។)៣)ប្រើប្រាស់តែជីគីមី១មុខ ៤)ប្រើប្រាស់ថ្នាំសម្លាប់សត្វល្អិតមិនសមហេតុផល៥) មិនបានបន្ថែមសារធាតុសរីរាង្គទៅឱ្យដី ៦) មិនដាំដុះ និងមិនលប់កប់ពពួកជីបៃតង ដូចជា៖ សណ្តែកបាយ សណ្តែកសៀង...។៧) ភ្ជួរជ្រៅពេក (ដែលធ្វើឱ្យដីផ្ទៃខាងលើដែលមានសារធាតុសរីរាង្គត្រឡប់ចុះទៅក្រោមហើយ ដី ខ្សត់ ជីជាតិត្រឡប់ឡើងផ្ទៃខាងលើវិញ ។ខ-កត្តាបរិស្ថានៈ
- ការគ្រប់គ្រងដីឱ្យមានជីជាតិៈ
- បើដីខ្សាច់ពេកគេបន្ថែមនូវដីឥដ្ឋខ្លះៗ តែបើដីឥដ្ឋខ្លាំងពេកគេបន្ថែមដីខ្សាច់ខ្លះ
- បើដីជាំទឹកខ្លាំង គេត្រូវធ្វើប្រព័ន្ធរំដោះទឹកតាមរយៈការជីកចង្អូរកូនប្រឡាយក្នុងស្រែ
- ប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិជាពិសេសជីកំប៉ុស្តិបំប៉នគុណភាពដី
- ដាំដំណាំឆ្លាស់មុខដំណាំតាមរដូវ (ដំណាំបង្វិល) ឧ-រដូវវស្សាដាំស្រូវ រដូវប្រាំង ដាំត្រសក់
- ដាំដំណាំគម្របដី និងជីស្រស់បៃតង
- ការប្រើប្រាស់ជីគីមីនិងថ្នាំពុលកសិកម្មមិនត្រឹមត្រូវនាំឱ្យស្លាប់មីក្រូសរីរាង្គក្នុងដី
- មិនត្រូវត្រឡប់ដីខាងក្រោមជ្រៅឡើងលើដែលវាជាការត្រឡប់ដីដែលមានជីជាតិចុះក្រោម
- ដីមានជាតិអាស៊ីតត្រូវបាចកំបោរស ឬផេះអង្ការដុត
១)ការជ្រាបទឹកជូលហូរលាងសារធាតុចិញ្ចឹមចុះទៅស្រទាប់ខាងក្រោម
២)ការប៉ះពាល់ដោយផ្ទាល់នៃពន្លឺព្រះអាទិត្យទៅលើផ្ទៃខាងលើដី
៣)ការប៉ះពាល់ដោយផ្ទាល់នៃខ្យល់ទៅផ្ទៃខាងលើដីដែលបណ្តាលឱ្យមានការហួតហើរទឹក
វិធីសាស្រ្តកំណត់អត្តសញ្ញាណប្រភេទដី
ដីមើលទៅ
|
ដីមានអារម្មណ៍ថា
|
នៅពេលលុញជាដុំវែង
|
ដីគឺជា
| |
ខ្សាច់ច្រើន
|
គ្រើមខ្លាំង
|
មិនអាចលុញជាដុំវែងបាន
|
ដីខ្សាច់ខ្លាំង
| |
ខ្សាច់មធ្យម
|
គ្រើមខ្លាំង
|
អាចលុញជាដុំវែងបានប៉ុន្តែមិនអាចពត់បានដោយគ្មានការបាក់នោះទេ
|
ដីខ្សាច់
| |
ពាក់កណ្តាលខ្សាច់ ពាក់កណ្តាលល្បាយ
|
គ្រើម
|
ដុំវែងអាចពត់បានបន្តិចមុនពេលបាក់
|
ឥដ្ឋលាយខ្សាច់
| |
ល្បាយផ្នែកៗ
|
ម៉ដ្ឋមានខ្សាច់តិចតួច
|
ដុំវែងអាចពត់បានប្រហែលកន្លះជុំ
|
ឥដ្ឋលាយល្បាយ
| |
ល្បាយភាគច្រើន
|
ម៉ដ្ឋមធ្យមហើយស្អិត
|
ដុំវែងអាចពត់បានលើស
កន្លះជុំ
|
ដីឥដ្ឋភាគច្រើន
| |
ល្បាយ
|
ម៉ដ្ឋខ្លាំងហើយស្អិត
|
ដុំវែងអាចពត់បានមួយជុំ
|
ដីឥដ្ឋ
|
- pH គឺជាខ្នាតសម្រាប់វាស់កម្រិតជាបាស់ និងអាស៊ីតនៃដី ។(pH < 7 ដីហៅថាដីអាស៊ីតមានរស់ជាតិជូរ, pH > 7 ហៅថាដីបាសមានរស់ជាតិប្រៃ, pH = 7 ហៅថាដីណឺត)***យើងអាចវាស់កម្រិតpH ដីបានដោយប្រើឧបករណ៍ម្យ៉ាងដូចក្បាលគ្រាប់ ទំហំប៉ុនកដៃ ដោតទៅលើដីដែលមានសំណើម ហើយទ្រនិចបង្ហាញកម្រិត pHតម្លៃប្រមាណ៥០ដុល្លារ។
- ដីដែលអាចដាំដំណាំបានល្អគែដីដែលមាន pH ចន្លោះពី ៥,៥ ទៅ ៨ ប៉ុន្តែសម្រាប់ បន្លែ ស្ទើរតែទាំងអស់ត្រូវការ pH ពី ៥,៥ -៦,៥ ។ដីអាស៊ីមិនប៉ះពាល់លើរុក្ខជាតិដោយផ្ទាល់ទេ ប៉ុន្តែវាប៉ះពាល់ដល់លទ្ធភាពផ្គត់ផ្គង់ជីជាតិដល់ដំណាំ និងប៉ះពាល់ ផងដែរដល់បរិមាណ និងកម្រិតលូតលាស់របស់មីក្រូសរីរាង្គ ។កសិករត្រូវចេះកែប្រែដីឱ្យមានកម្រិត pH សមស្របតាមតម្រូវការដំណាំទើបទទួលបានផលល្អ ។ខាងក្រោមនេះ គឺតារាងបង្ហាញ ពីចំនួនកំបោរដែលត្រូវប្រើដើម្បីបន្ថយកម្រិត pH របស់ដីតាមប្រភេទប្រភេទដីកម្រិត pHកំបោរ g/m2 (ក្រាម/ ម៉ែត្រការ៉េ)ឥដ្ឋ៦,០៥,៥៥,០៤,៥៤២០៤២០៨២០១២០០ដីល្បាយ ឬដីកណ្តេង៦,០៥,៥៥,០៤,៥១៩០៣៩០៦៨០៩៦០ដីខ្សាច់៦,០៥,៥៥,០៤,៥១៤០២៤០៤២០៦៧០
- បរិស្ថាននៃដំណាំស្រូវ
- សីតុណ្ហភាពៈ សីតុណ្ហភាពសមស្របសម្រាប់ដំណាំស្រូវគឺប្រែប្រួលពី ២០-៣៥អង្សាសេ ។កម្តៅទឹកសីតុណ្ហភាពសមស្របគឺពី ៣០-៣៤អង្សាសេ ។
- ពន្លឺៈ ស្រូវត្រូវការពន្លឺគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់ការលូតលាស់ ។ការចាំងពន្លឺលើដើមស្រូវបានល្អ ធ្វើឱ្យការលូតលាស់របស់ប្រព័ន្ធឬស និងការស្រូបយកសារធាតុ ចិញ្ចឹមបានល្អប្រសើរ ។
- សារធាតុចិញ្ចឹមៈ សារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗសម្រាប់ដំណាំស្រូវ រួមមានចំនួន ១៦គឺ៖ N, P, K, S, Zn, Fe, Mn, Ca, Mg, Cl, C, B, Cu, Mo, H, O។ក្នុងចំណោមទាំង១៦ ស្រូវត្រូវការ សារធាតុ N, P, K ច្រើនជាងគេ ។
- ការជ្រើសរើសពូជ
- ជ្រើសរើសពូជ៖ ពូជសុទ្ធ-ពូជផ្តល់ទិន្និផលខ្ពស់-ធននឹងកត្តាចង្រៃ (សត្វល្អិតនិងជម្ងឺ )-មានអាយុកាលខ្លី (មិនប្រកាន់រដូវ ) កំណត់សំគាល់ៈ (ពូជស្រូវIR មិនមានដំណេកទេ, ស្រូវខ្មែរដាំតាមរដូវ មានដំណេក)-ធននឹងអាកាសធាតុ (រាំងស្ងួត ទឹកលិច ពន្លឺថ្ងៃខ្សោយ )
- កសិករគួរប្រើប្រាស់ពូជតាមការណែនាំរបស់ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទដូចខាងក្រោម៖
- ប្រើពូជស្រូវអ៊ីអែ ៦៦ សែនពិដោរ និងជលសាដែលជាពូជស្រូវស្រាលមិនប្រកាន់រដូវ ហើយផ្តល់ទិន្នផលខ្ពស់ សមស្របសម្រាប់លក្ខខណ្ឌស្រូវបង្កើនរដូវ និងស្រូវប្រាំង ឬស្រូវវស្សាក្នុងលក្ខខណ្ឌស្រែមិនដក់ទឹកជ្រៅ
- ប្រើពូជស្រូវផ្ការំដូល ផ្ការមៀត ផ្ការំដេង និងផ្កាច័ន្ទសែនស ជាពូជស្រូវកណ្តាលប្រកាន់រដូវ មានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងមានតម្លៃខ្ពស់នៅលើទីផ្សារ ដែលសមស្របសម្រាប់លក្ខខណ្ឌស្រែលើ ។
- ពូជស្រូវរាំងជ័យ ខា៤ និងខា៦ ដែលជាពួជស្រូវធ្ងន់ ប្រកាន់រដូវ ក្នុងលក្ខខណ្ឌស្រែជម្រៅ ។
កំណត់សម្គាល់ៈ ការប្រើប្រាស់ពូជសុទ្ធ មានគុណសម្បត្តិដូចជា៖ មានសារធាតុបម្រុងគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់ឱ្យសំណាបលូតលាស់ និងមានសុខភាពល្អ-ធ្វើឱ្យដើមស្រូវដុះលូតលាស់ស្មើគ្នា -ភោគផលស្រូវផលិតបានមានភាពសុទ្ធល្អ ងាយស្រួល រកទីផ្សារ និងមានតម្លៃខ្ពស់នៅលើទីផ្សារអន្តរជាតិ ។-គុណភាពអង្កររក្សាបាននូវភាពដើមទាំងរសជាតិ និងក្លិន -គ្រាប់ពូជសុទ្ធល្អនិងមានគុណភាពខ្ពស់ អាចជួយឱ្យទិន្នផលស្រូវកើនឡើង ។
- ប្រភេទពូជស្រូវ មានបីប្រភេទ៖
- ពូជស្រូវស្រាល(១១០-១២០ថ្ងៃ)វគ្គលូតលាស់ វគ្គបង្កើតផល វគ្គទុំ៤៥ថ្ងៃ ៣៥ថ្ងៃ ៣០ថ្ងៃ
- ពូជស្រូវកណ្តាល(១៥០ថ្ងៃ)វគ្គលូតលាស់ វគ្គបង្កើតផល វគ្គទុំ៨៥ថ្ងៃ ៣៥ថ្ងៃ ៣០ថ្ងៃ
- ពូជស្រូវធ្ងន់(១៨០ថ្ងៃ-១៩០ថ្ងៃ)វគ្គលូតលាស់ វគ្គបង្កើតផល វគ្គទុំ១១៥ថ្ងៃ ៣៥ថ្ងៃ ៣០ថ្ងៃ
- បំណែងចែកដំណាក់កាលលូតលាស់នៃដំណាំស្រូវក-ដំណាក់កាលលូតលាស់ទាំងបួននៃវគ្គលូតលាស់
- ដំណាក់កាល ០ = កកើតជាពន្លក (ដំាណាក់កាលនេះត្រូវការទឹក និងកម្តៅជាចាំបាច់ )
- ដំណាក់កាល ១ = សំណាប (ដំណាក់កាលនេះ ត្រូវការទឹកជាចាំបាច់ តែមិនត្រូវការច្រើនពេកទេ ហើយច្រើនជួបបញ្ហាសត្វទ្រីបបំផ្លាញ )
- ដំណាក់កាល ២ = បែកគុម្ភ (ត្រូវការជីបំប៉នដើម្បីបែកគុម្ភ-ដំណាក់កាលនេះមានសត្វល្អិតបំផ្លាញចម្បងៗដូចជា៖ ដង្កូវមូរស្លឹក ដង្កូវស៊ីរូងដើម មមាចគ្រប់ប្រភេទ និងដង្កូវបំពង់កាត់ស្លឹក )
- ដំណាក់កាល ៣ = ពន្លូតដើម (ជាទៅការចាប់ផ្តើមកកើតកួរ-ជួបប្រទះបញ្ហាដូចដំណាក់កាលបែកគុម្ភដែរ -ដំណាក់កាលនេះតម្រូវឱ្យថែទាំដិតដល់ ទាំងការបញ្ចូលទឹក ការដាក់ជី និងការគ្រប់គ្រងកត្តាចង្រៃផ្សេងៗ)
ខ-ដំណាក់កាលលូតលាស់ទាំងបីនៃវគ្គបង្កបង្កើនផល (មានរយៈពេល៣៥ថ្ងៃដូចគ្នាគ្រប់ពូជស្រូវទាំងអស់)
- ដំណាក់កាល ៤ = ករកើតជាគួរ រហូតដល់ផើម (ស្រូវត្រូវការទឹក និងជីជាតិជាចាំបាច់ សម្រាប់ជំរុញ ការលូតលាស់ កកួរឱ្យមានគ្រាប់ច្រើន ។)
- ដំណាក់កាល ៥ = ចេញគួរ (គប្បីថែរក្សាទឹក ក្នុងស្រែឱ្យមានជាប្រចាំ -ជាទូទៅសត្វកណ្តុរបំផ្លាញខ្លាំងជាគេនៅដំណាក់កាលនេះ )
- ដំណាក់កាល ៦ = ចេញផ្កា (ស្រូវជួបប្រទះនឹងកត្តាចង្រៃដូចដំណាក់កាលចេញកួរដែរ និងពិសេសការលេចចេញនូវវត្តមានសត្វស្រឹងជញ្ជក់ទឹកដោះ ។)
គ-ដំណាក់កាលលូតលាស់ទាំងបីនៃវគ្គស្រូវទុំ (មានរយៈពេល៣០ថ្ងៃគ្រប់ប្រភេទពូជស្រូវ)
- ដំណាក់កាល ៧ = ដាក់ទឹកដោះ (ការដាក់គ្រាប់ពេញ ឬមិនពេញគឺអាស្រ័យដំណាក់កាលនេះ ។ការដាក់គ្រាប់អាចបណ្តាលមកពីកង្វះទឹក កង្វះជី កង្វះពន្លឺ និងកត្តាផ្សេងៗទៀត ។ការបំផ្លាញដោយសត្វស្រឹងមានលក្ខណៈធ្ងន់ធ្ងរនៅដំណាក់កាលនេះ ។)
- ដំណាក់កាល ៨ = ដាក់ម្សៅ (ដំណាក់កាលនេះ ជួបប្រទះនឹងការបំផ្លាញពីសត្វស្រឹងដែរ តែ មិនសូវធ្ងន់ធ្ងរទេ )
- ដំណាក់កាល ៩ = ទុំ
- ជីគីមី ការប្រើប្រាស់ និងការគ្រប់គ្រង
ដើម្បីប្រើប្រាស់ជីគីមីឱ្យមានប្រសិទ្ធិភាព យើងត្រូវដឹងអំពី៖
ក-ប្រភេទដី (មាន១១ប្រភេទ)ជាប្រភេទដីអ្វី?
ខ-កម្រិតជីដែលត្រូវប្រើ (ត្រូវការជីអ្វីខ្លះ និងប៉ុន្មាន Kg/ha ?)
គ-ពេលវេលាដែលត្រូវប្រើ (មុនពេលស្ទូង ពេលបែកគុម្ភ និងកំណរកកួរ )
ឃ-របៀបប្រើឱ្យបានត្រឹមត្រូវ (ទ្រាប់បាត, បំប៉នលើកទី១ និងបំប៉នលើកទី២)
កំណត់សំគាល់ៈ
- ការប្រប្រាស់ជីគីមីខុស នាំឱ្យទិន្និផលថយចុះ ខាតលុយ និងខូចដី ។
- ពេលបាចជី ត្រូវបាចឱ្យបានស្មើសាច់ និងសព្វល្អ ។
- កម្ចាត់ស្មៅមុនពេលបាចជី ។
- ចំពោះស្រែដែលគ្មានទឹកមិនត្រូវបាចជីគីមីឡើយ ព្រោះវាអាចបណ្តាលឱ្យងាប់ស្រូវ ។
- កុំបាចជីនៅពេលស្លឹកស្រូវសើម (ពេលព្រឹកព្រលឹម ឬក្រោយពេលភ្លៀង )
- កុំបាចជីនៅពេលមេឃជិតភ្លៀង
- កុំយកជីទាំងការុងទៅបាចក្នុងស្រែ (បាត់បង់ជី)
- កសិករមួយចំនួននិយមប្រើប្រាស់ជី ក្នុងវគ្គលូតលាស់ គឺជី ដេអាប៉េ (DAP) និងក្នុងវគ្គបង្កើនផលប្រើជី អ៊ុយរ៉េ ឬ ជី ១៥-១៥-១៥ (NPK)។មុនស្ទូងបាចជី DAPរួចភ្ជួរលុប ។
ការដកពិសោធន៏ក្នុងការអនុវត្តការងារផលិកម្មស្រូវ និងគំនិតអភិវឌ្ឍន៏ នាំមកនូវជោគជ័យ។
- មុខងាររបស់ជី N. P. K (សមាសធាតុសំខាន់សម្រាប់ការលូតលាស់នៃដំណាំស្រូវ )
N (អាស្សូត )
|
P (ផូស្វ័រ ឬផូស្វាត)
|
K (ប៉ូតាស្យូម )
|
ការប្រើប្រាស់
|
-ស្រូវលូតលាស់បានល្អ-ឆាប់រហ័ស(មានពណ៌បៃតង)
-បែកគុម្ភច្រើន
-គ្រាប់ពេញល្អ បង្កើនទំហំស្លឹក
-បង្កើនចំនួនគ្រាប់
-សមាសភាគប្រូតេអ៊ីនរបស់គ្រាប់
កំណត់សំគាល់ៈ ការដាក់ជីអាស្សូតច្រើនធ្វើ ឱ្យទុំមិនស្រុះគ្នា ដែលកសិករ ខ្មែរហៅថា ស្រូវទុំបណ្តើរកូន-អាស្សូតមានមុខងារសំខាន់ ក្នុងបង្កើនស្លឹក
|
-បង្កើនប្រព័ន្ធឬស
-បង្កើនទម្ងន់គ្រាប់ និងម្សៅ
-ស្រូវទុំស្រុះគ្នា
-បង្កើនការបែកគុម្ភ, ដើមបែកគ្រាប់ដាក់, ដើមរឹងមាំ
-ជំរុញឱ្យមានភាពទុំ និងផ្កាឆាប់
-ជំរុញគុណភាពស្រូវកំណត់សំគាល់ៈជីផូស្វ័រជួយធ្វើឱ្យផ្លែច្រើន គ្រាប់ ពេញ ហើយធន់ នឹង ជម្ងឺ ផ្សេងៗជីផូស្វ័រ និងប៉ូតាស្យូម ប្រើជាមួយគ្នានៅពេលដែលស្រូវលើសជាតិអាស្សូត ព្រោះវាស្រូបយក
|
-ដើមស្រូវរឹងមាំ, បែកគុម្ភច្រើន
-បង្កើននៃជាតិម្សៅ និងជាតិស្ករ
-ធន់ ទ្រាំទៅនឹងលក្ខខ័ណ្ឌអាកាសធាតុមិនសមស្របសត្វល្អិត និងជម្ងឺ
កំណត់សំគាល់ៈ
មានប្រយោជន៏ច្រើនសម្រាប់ដំណាំយកមើម
|
-បាចទ្រាប់បាតមុនពេលស្ទូងដើម្បីឱ្រស្រូវបែកគុម្ភជាអតិបរិមា
-បាចបំប៉នជីក្រោយពេលស្ទូង(១៥-១៨ថ្ងៃក្រោយស្ទូងសម្រាប់ស្រូវស្រាល,៣០ថ្ងៃស្រូវមធ្យម និងស្រូវធ្ងន់)
-បាច ៥-៧ថ្ងៃមុនឬពេលស្រូវកកើតកួរ ដើម្បីបង្កើនចំនួនកួរ និងចំនួនគ្រាប់ក្នុងមួយកួរ ។(ជារួមបាចពេលទ្រាប់បាត, បែកគុម្ភ និងកកើតកួរ-ឬបាចជីប្រភេទណាមួយពេល
មានរោគសញ្ញាកង្វះជីវជាតិ)
|
កំណត់សំគាល់ៈ
- កម្ពស់ទឹកល្អសម្រាប់បាចជី គឺៈ ៣ ៥ ស.ម (១០សម=១តឹក)
- បរិមាណប្រើជីមានជាតិអាស្សូតច្រើនការទទួលយកជម្ងឺរបស់ស្រូវក៏ច្រើនដែរ ។
- ប្រសិនការបាចអាស្សូតច្រើនពេក នោះប្រសិទ្ធិភាពផូស្វាតក៏មិនមានដែរ ដូចគ្នានេះដែរបើផូស្វាតច្រើនខ្ពស់ពេក ប្រសិទ្ធិភាពអាស្សូតក៏មិនមានដូចគ្នា ។
- ជីអ៊ុយរ៉េប្រើបានគ្រប់ប្រភេទដី និងគ្រប់មុខដំណាំ និងមានជាតិអាស្សូត៤៦%
- ជីជាតិ N P K ជាជីជាតិដែលរុក្ខជាតិត្រូវការច្រើន សម្រាប់ជីជាតិដែលរុក្ខជាតិត្រូវការតិចមានដូចជា៖ កាលស្យូម(Ca),ម៉ាញេស្យូម(Mg), ស្ពាន់ធ័រ,សូដ្យូម, ដែក(Fe), ម៉ង់កាណែល(Mn),សង្កសី (Zn) ទង់ដែង (Cu) និងម៉ូលីដែន ។
- ជីគីមីដែលមានជាតិផូស្វាត និងជីគីមីមានជាតិប៉ូតាស ឬប៉ូតាស្យូម(K)
- ប្រើជីធម្មជាតិ អបជាមួយជីគីមីសម្រាប់ដីកង្វះសារធាតុផ្សេងៗទៀតនិងរក្សាទម្រង់ដីឱ្យយូរអង្វែង
- ជីគីមីកាលណាប្រើលើស និងហូសរូបមន្តកំណត់ ធ្វើឱ្យស្រូវទ្រោម ឬដួល ទិន្នផលទាប
- ជីគីមីមានសារធាតុចិញ្ចឹមច្រើន និងលទ្ធភាពរហ័សជាងជីធម្មជាតិ ប៉ុន្តែផ្តល់ភាពអវិជ្ជមានទៅដល់ ប្រសិទ្ធភាពទៅលើលក្ខណៈរូបនៃដី ។
ឈ្មោះជីគីមី
|
ភាគរយជាតិផូស្វាត
|
ឈ្មោះជីគីមី
|
ភាគរយជាតិប៉ូតាស
|
១-ជីផូស្វាតទូកមាស
|
20%
|
១-ស៊ុលផាត ប៉ូតាស
|
48%
|
២-ជីផូស្វាត បីកាលសិច
|
40%
|
២-បីកាបូណាត
|
46%
|
៣-ស៊ុបពែផូស្វាត
|
18%
|
៣-ក្លរូ ប៉ូតាស្យូម
|
0%
|
៤-អ៊ីពែផូស្វាតរ៉េណូ
|
28%
|
កំណត់សំគាល់ៈ រូបមន្ត និងរបៀបប្រើប្រាស់ជីគីមី
រូបមន្តជាកម្រិតចំនួនជីជាតិប្រើបា្រស់លើផ្ទៃដី ១ហិចតា=១០,០០០ម៉ែត្រការ៉េ ដោយកម្រិតចំនួនជីជាតិនីមួយៗ ក្នុងចំណោមជីជាតិទាំងបី ដែលរុក្ខជាតិត្រូវការច្រើនជាងគេ គឺ N P K។
រូបមន្តនៃការប្រើជីគីមី
|
ចំនួនជីជាតិគិតជាKg ក្នុង១ហិចតា
|
=ជីគីមីដែលប្រើប្រាស់គិតជា Kg
|
N1 + P1 + K0 (1=30Kg)
|
អាស្សូត30Kg +ផូស្វាត 30 kg + ផូតាស ឬផូតាស្យូម 0Kg ក្នុងមួយហិចតា
|
១-អ៊ុយរ៉េ 66kg + ផូស្វាតទូកមាស 150kg ក្នុងមួយហិចតា
២-អ៊ុយរ៉េ 14kg + ជី 16-20-0 (150kg) ក្នុងមួយហិចតា
|
N2 + P2 + K1
|
អាស្សូត60Kg +ផូស្វាត60 kg + ផូតាស ឬផូតាស្យូម 30Kg ក្នុងមួយហិចតា
|
១-អ៊ុយរ៉េ 132kg + ផូស្វាតទូកមាស300kg + ជីក្លរៀប៉ូតាស្យូម50kg
|
N1 + P1+ K1
|
អាស្សូត30Kg +ផូស្វាត30 kg + ផូតាស ឬផូតាស្យូម 30Kg ក្នុងមួយហិចតា
|
??
|
N2 + P1 + K0
|
អាស្សូត60Kg +ផូស្វាត30 kg + ផូតាស ឬផូតាស្យូម 0Kg ក្នុងមួយហិចតា
|
??
|
N3 + P2 + K1
កំណត់សំគាល់ៈ
ការប្រើប្រាស់ជីគីមី តាមរូបមន្តខាងលើ អាស្រ័យលើប្រភេទដី ។ដីខ្សត់ជីជាតិទាមទារប្រើប្រាស់ជីច្រើន។
|
អាស្សូត90Kg +ផូស្វាត60 kg + ផូតាស ឬផូតាស្យូម 30Kg ក្នុងមួយហិចតា
|
សម្រាប់ជីជាតិអាស្សូត (N)ប្រើជីអ៊ុយរ៉េ ចំណេញជាងជី AS ព្រោះមានបរិមាណ៤៦%
-ជីមួយបាវទម្ងន់ ៥០kg
|
កំណត់សំគាល់ៈ
-ការប្រើប្រាស់ជីជាតិដាក់ដំណាំគ្រប់ប្រភេទ ត្រូវមានកម្រិតចំនួនទៅតាមប្រភេទ ដី គីមានដីល្អ ដីមធ្យម និងដីអន់ ។ដីខ្សាច់ និងដីឥដ្ឋមានជាតិជូរ ត្រូវការជីជាតិច្រើន ។
-ជី១៦-២០-០ មានន័យថា អាស្សូត១៦% ផូស្វាត២០% ប៉ូតាស្យូម ០% (មានតែពីមុខ)
-ជី ១៥-១៥-១៥ មានន័យថា មានជីជាតិសុទ្ធនៃសារធាតុទាំងបី ១៥%ស្មើគ្នា ។ (មានបីមុខ)
-ជី អ៊ុយរ៉េ (NH2)2CO មានជាតិអាស្សូត៤៦% (មានតែមួយមុខ)
-លក្ខណៈពិសេសនៃជីផូស្វាតទូកមាសមានជាតិកំបោរ ២០%ដែលអាចជួយកែលម្អគុណភាពដី ពិសេស ដីស្រែខ្សាច់ និងដីខ្មៅដែលមានជាតិជូរ។
ឈ្មោះជីគីមី
|
សារធាតុក្នុងជីគីមី
|
ឈ្មោះជីគីមី
|
សារធាតុក្នុងជីគីមី
|
AS
|
20-0-0
|
OSP
|
16-20-0
|
KCL
|
0-0-60
|
DAP
|
16-48-0
|
អ៊ុយរ៉េ
|
46-0-0
|
FM
|
14-14-14
|
"ការប្រើប្រាស់ជីគីមីតាមដំណាក់កាលលូតលាស់របស់ស្រូវនាំមកនូវទិន្និផលខ្ពស់ និងទប់ទល់បាននូវកត្តាចង្រៃបំផ្លាញ"
- ទឹកនិងការប្រើប្រាស់
- កម្ពស់ដើមស្រូវកាន់តែខ្ពស់ កាលណាទឹកកាន់តែជ្រៅ ។
- ចំនួនដើមស្រូវបែកច្រើនកាលណាកម្ពស់ទឹកកាន់តែទាប ។
- ការបាត់បង់ទឹកដោយសារ៖ 1- រំហូតចេញពីរុក្ខជាតិ 2- រំហូតចេញពីផ្ទៃទឹក
3- ការជ្រាបចុះទៅក្រោម 4- ការជ្រាបតាមចំហៀង - ទឹកអាចជួយ៖ បង្រ្កាបការលូតលាស់របស់ស្មៅ, ងាយស្រួលដល់ការស្រូប យកជីជាតិ, ជួយឱ្យថ្នាំពុលគ្រាប់មានប្រសិទ្ធិភាព (ងាយរលាយ)
- កម្រិតទឹកដែលត្រូវប្រើ៖
មុនស្ទូងកម្ពស់ទឹកល្អសម្រាប់ដំណាំស្រូវគឺ ២-៣ស.ម
ស្ទូងបានមួយអាទិត្យ កម្ពស់ទឹកល្អសម្រាប់ដំណាំស្រូវ ៣-៥ស.ម
ពេលស្រូវបែកគុម្ភ កម្ពស់ទឹកល្អសម្រាប់ដំណាំស្រូវគឺ ៥-១០ស.ម - ពេលចេញផ្កា បើសិនខ្វះទឹកធ្វើឱ្យស្រូវស្កក ។
- សំណើមនៃដី៨០ភាគរយ ធ្វើឱ្យស្រូវផ្តល់ទិន្នផលខ្ពស់
- ស្រែត្រូវមានភ្លឺល្អ ដើម្បីរក្សាទឹក ។
- ក្នុងមួយជីវិតរបស់ដំណាំស្រូវវាត្រូវការទឹក ១,២០០ម.ម ឬ ១០,០០០ម៉ែត្រគូបក្នុងមួយហិចតា
- ត្រូវបញ្ចេញទឹក ២-៣អាទិត្យ មុនពេលច្រូតកាត់ ស្រូវឆាប់ទុំ ងាយស្រួលដល់ការច្រូតកាត់
- ឥទិ្ធពលទឹកទៅលើដំណាក់កាលលូតលាស់បួនសំខាន់៖
សំណាប ដើម្បីឱ្យឆាប់ដុះឫស
បែកគុម្ភ ដើម្បីឱ្យបែកគុម្ភល្អ (គេបញ្ចេញទឹកម្តងម្កាល ធ្វើឱ្យស្រូវបែកគុម្ភល្អ )កំណត់សំគាល់ៈ (ក្រោយពេលស្ទូង៥-១០ថ្ងៃស្រូវចាប់ផ្តើមបែកគុម្ភ ។)
ការកកើតកួរពេលចេញផ្កា ដើម្បីឱ្យស្រូវផ្លែ
ពេលដាក់ម្សៅ ដើម្បីឱ្យដាក់គ្រាប់ល្អ
- ជំហាននៃការអនុវត្តការដាំដុះដំណាំស្រូវ
- ការជ្រើសរើសពូជ (ដូចចំនុច៣ខាងលើ)
- ហាល (ដាស់ដំណេកគ្រាប់)-ប្រើប្រាស់កន្ទេលស្លឹកត្នោត ស្បៃមុង-ហាល រយៈពេល ២-៣ម៉ោង (មានកម្តៅថ្ងៃល្អ)-ហាលឆ្ងាយពីស្រូវហូប ឬស្រូវពូជផ្សេង-សម្អាតកន្ទេល ឬសម្ភារដែលត្រូវដាក់ហាលជាមុនសិន ។
- រោយ (យកគ្រាប់ស្ពៀតចេញ)-សម្អាតសម្ភារដែលត្រូវប្រើជាមុនសិន-សម្អាតគ្រាប់ពូជមិនពេញចេញ-គ្រាប់ស្មៅ និងសត្វល្អិត -ធានានូវបរិមាណគ្រាប់ពូជច្បាស់លាស់ ។
- លាង (ស្រង់យកគ្រាប់សណ្តែកឬគ្រាប់ស្មៅចេញ)
- ត្រាំ ត្រាំទឹកថ្លា-មិនផ្ទាល់ដី-ត្រាំរយៈពេល២៤ម៉ោង
- ផ្អាប់ (រក្សាកម្តៅ)-ដាក់មិនផ្ទាល់ដី-ចងបាវឱ្យធូរ-ដាក់ផ្តេក (កម្រាស់០២តឹក) គ្របឱ្យជិតល្អ (រក្សាកម្តៅ៣០អង្សាសេ)-ផ្អាប់រយៈពេល២៤ម៉ោង-ប្រែក្នុងរយៈពេល១២ម៉ោង ។
- សាប រៀបចំដីពេលព្រឹកទុកឱ្យខាស់ល្អ-សាបពេលល្ងាច-សាបរង្វើល-សាបចន្លោះថ្ងៃ៥-១៥កក្កដា (ខែជេស្ឋ)
កំណត់សំគាល់ៈ
(ថ្នាលសំណាបត្រូវភ្ជួរឱ្យបានយ៉ាងតិច០៣ដងទើបជាការប្រសើរ ដើម្បីកម្ចាត់ស្មៅ និងធ្វើឱ្យដីធូរ ។មុនសាបត្រូវលើកថ្នាលឱ្យមានរាងជារងតូចៗ ដែលមានទទឹងប្រវែង០១ម៉ែត្រ បន្ទាប់មកយកជីលាមកសត្វ ឬជីកំប៉ុស្តិដែលពុកផុយល្អ មករោយពីលើរងនីមួយៗឱ្យបានសព្វល្អ រួចទើបយើងធ្វើការពង្រាបផ្ទៃថ្នាល ឱ្យស្មើ និងមានរាងដូចខ្នងអណ្តើកដើម្បីងាយស្រួលក្នុងការបង្ហូរទឹកចេញ-ចូលពីថ្នាល ។-ត្រូវសាបឱ្យបានស្តើងៗនិងស្មើល្អ ដោយប្រើប្រាស់ពូជចំនួន១០Kg ដើម្បីសាបលើផ្ទៃដី១០០ម៉ែត្រការ៉េ ទុក២-៥ថ្ងៃដើម្បីឱ្យសំណាបចាប់ឫសបានល្អ រួចទើបបញ្ចូលទឹកក្នុងស្រែនោះ-អាចយកកំទេចចំបើងមកគ្របស្តើងៗពីលើបាន-មួយអាទិត្យមុនពេលដកសំណាបយកទៅស្ទួង មិន ត្រូវបាចជីគីមីឡើយ។***បទពិសោធន៏កសិករៈ បើ ត្រាំពូជមួយយប់មួយថ្ងៃ គ្រាប់ពូជដុះពន្លកហើយ ស្រាប់តែស្រែរបស់អ្នកត្រូវលិចទឹក ៣-៧ថ្ងៃទើបស្រក តើត្រូវធ្វើដូចម្តេចដើម្បីរក្សាពូជនោះ? គឺត្រូវយកគ្រាប់ពូជទៅហាលនៅក្នុងម្លប់ ជាពិសេសហាលនៅលើផ្ទះ ការពារកុំឱ្យមាន់ចឹក ។វែកហាលស្តើងលើកន្ទេល ហាលរហូតដល់ឫសដែលដុះពន្លកមកនោះក្រៀម ទុកដល់ពេលស្រកទឹក យកទៅត្រាំវិញ គ្រាប់ស្រូវក៏ដុះពន្លកជាថ្មី អាចយកទៅសាបបាន ។ករណីនេះសំណាបដុះធម្មតា ប៉ុន្តែដំណុះគ្រាប់ថយចុះ១៥-២០% ។
កំណត់សំគាល់ៈ
កន្លែងល្អសម្រាប់សាបៈ ១-កន្លែងសមស្របអាចបញ្ចេញបញ្ចូលទឹកបាន, ២-ដីមានជីវជាតិ មានពន្លឺថ្ងៃគ្រប់គ្រាន់, ៣-ឆ្ងាយពីពន្លឺអគ្គិសនី-បន្ទាប់ពីសាប៧ថ្ងៃត្រូវបញ្ចូលទឹក២-៣ស,ម និងបង្កើនរហូតដល់៥ស,មដើម្បីទប់ទល់នឹងស្មៅ ។
- ដក ដកល្ងាច-កុំបោកខ្លាំង-កុំចងរឹតខ្លាំងនៅផ្នែកខាងក្រោមពេក(បោកខ្លាំង និងចងរឹតខ្លាំងធ្វើឱ្យស្រូវមានរបួស យឺតយ៉ាវក្នុងការលូតលាស់)-កាត់ចុងសំណាប(កុំឱ្យងាយដួលដោយសារខ្យល់ និងស្លឹកបាក់ប្រលាក់ដីឆ្លងជម្ងឺ)-កុំផ្អាប់សំណាប ។កំណត់សំគាល់ៈ (ដកនៅពេលសំណាបដុះស្លឹកពី១ទៅ២សន្លឹកក្នុងអាយុពី៨ទៅ១៥ថ្ងៃ ។-យកល្អដកភ្លាមយកទៅស្ទួងភ្លាម កុំឱ្យឆ្លងថ្ងៃ)
- រៀបចំដី ភ្ជួរ និងរាស់ដីឱ្យបានស្មើល្អ ហើយដីស្រែត្រូវស្ទួងមានលក្ខណៈជាដីភក់ៗនៅពេលដែលយើងបង្ហូរទឹកចេញពីស្រែនៅមុនពេលស្ទួង ។កំណត់សំគាល់ៈ (ភ្ជួរនិងរាស់ដីយ៉ាងហោចណាស់១៥ថ្ងៃមុនស្ទូង ឬពង្រួស ដើម្បីអនុញ្ញាត្តិឱ្យ រុក្ខជាតិស្រូប យកជីជាតិឆ្លងតាមការរលួយនៃសារធាតុសរីរាង្គ។-ការធ្វើដីមានពីរសារឡើងទៅ បើលើកទីមួយកសិករភ្ជួរផាត់ចេញ នៅលើកទីពីរ គាត់ត្រូវភ្ជួរផាត់ចូលមកវិញ ដើម្បី ឱ្យដីមានឯកសណ្ឋាន)
- ស្ទូង មុនស្ទូងត្រូវគល់សំណាបរលាស់ ដើម្បីសម្អាតសត្វល្អិត-ស្ទូងព្រឹក-ចាប់តូច(០១-០២ដើមក្នុងមួយគុម្ភ)-ស្ទូងរាក់-ស្ទូងសំណាបខ្ចី (១៨-២០ថ្ងៃសម្រាប់ស្រូវស្រាល-២៨-៣០ថ្ងៃសម្រាប់ស្រូវកណ្តាល និងធ្ងន់) ។
កំណត់សំគាល់ៈ
(ស្ទូងត្រូវទុកចន្លោះដើរ សម្រាប់បាចជី បោចស្មៅ និងការកំចាត់សត្វល្អិត{ស្ទួងជាជួរ}-បើស្ទូងជ្រៅពេក វាពន្យាពេលការបែកគុម្ភ-ជម្រៅស្ទួងសមស្រប ២-៣សម-ក្រោយស្ទូង៥-១០ថ្ងៃស្រូវបែកគុម្ភ។-ចន្លោះពីគុម្ភមួយទៅគុម្ភមួយចំងាយ ២ឬ២,៥តឹក ប៉ុន្តែសម្រាប់ដីមិនសូវមានជីជាតិគឺ ស្ទួង ១៥Cm X ២០ Cm។ ត្រូវជួសស្ទូងក្រោយពីពេលស្ទូងរួចបានរយៈពេល៥ថ្ងៃ, មិនបាច់ស្ទូងជួសទេបើមានដើមមួយងាប់ ដើមមួយទៀតនៅរស់-ត្រូវបង្ហូរទឹកចេញបើមានទឹកច្រើនក្នុងស្រែ ស្ទូងដីដែលមានលក្ខណៈជាដីភក់ៗល្អប្រសើរ-ពូជមានកំពស់ទាបស្ទូងឱ្យញឹក, ពូជមានកំពស់ខ្ពស់ត្រូវស្ទូងឱ្យរង្វើល-ស្ទូងនៅក្នុងរដូវប្រាំងឱ្យញឹក ស្ទូងនៅរដូវវស្សារង្វើល-ដើមស្រូវផ្អាកការលូតលាស់របស់វានៅពេលគេយកវាទៅស្ទូង ក្រោយពីស្ទូង២-៤ថ្ងៃទើបឫសថ្មីដុះចេញឡើង-សម្រាប់ស្រូវពង្រួស ចំនួនពូជសម្រាប់ព្រួសពី៨០-១០០គីឡូក្រាមក្នុងមួយហិចតា)
- ការថែទាំ ដកស្មៅ-កំចាត់សត្វល្អិត-បំប៉នជី (១៥-១៨ថ្ងៃក្រោយស្ទូងសម្រាប់ស្រូវស្រាល ១១០ថ្ងៃ និង១២០ថ្ងៃ, ៣០ថ្ងៃសម្រាប់ស្រូវកណ្តាល១៥០-១៦០ថ្ងៃ, ៣០ថ្ងៃសម្រាប់ស្រូវធ្ងន់ ១៧០-១៨០ថ្ងៃ )-ភ្លឺស្រែ កំណត់សំគាល់ៈ (រក្សាទឹកតិចពេលស្រូវបែកគុម្ភដើម្បីឱ្យមានខ្យល់ចេញចូលល្អ ពេលស្រូវឆ្លងចូលវគ្គកំណកំណើតកួរ ត្រូវរក្សាទឹកឱ្យបានពី៥ទៅ១០ស.ម {១តឹក})
- ច្រូត ច្រូតស្រូវទុំប្រហែល៨៥ភាគរយឡើងទៅក្នុងមួយកួរ-ច្រូតស្រូវដែលទុកពូជមុន-ច្រូតស្រូវហូបក្រោយ កំណត់សំគាល់ៈ (ត្រូវបញ្ចេញទឹកមុនពេលច្រូតឱ្យបានមួយអាទិត្យ-ការពន្យាពេលច្រូតកាត់ ធ្វើឱ្យស្រូវៈ ដួល, ជ្រុះគ្រាប់, បាក់កួរ, កណ្តុរស៊ី, ពូជដុះ, គ្រាប់អង្ករមិនល្អ, បាត់បង់ផលនៅពេលច្រូត, ទិន្នផលទាប)
- ការបោកបែន កុំបោកខ្លាំងពេក ព្រោះវាធ្វើឱ្យខូចពន្លកសម្រាប់ដុះ-មុនពេលបោកបែន ត្រូវហាលកណ្តាប់២-៣ថ្ងៃសិនបន្ទាប់ពីការច្រូតកាត់-ពូជគួរតែបែនដោយជើងសម្រាប់ ផ្ទៃដីតូច ។
- ការសំអាត ការសំអាតគ្រាប់ស្រូវគឺក្នុងគោលបំណង ៖ ការយកសំរាម និងគ្រាប់ស្មៅចេញ-យកគ្រាប់មិនល្អចេញ
- ការសំងូត ដោយធម្មជាតិ (កម្តៅព្រះអាទិត្យ)-ដោយឧបករណ៍ (បញ្ចូលខ្យល់ដែលមានកម្តៅ ៤០អង្សាសេ)-សំណើមក្នុងគ្រាប់១២ភាគរយ
- ការទុកដាក់គ្រាប់ពូជ ទុកពូជត្រូវច្រកក្នុងបាវជាការល្អ-ត្រូវសរសេរឈ្មោះពូជលើបាវស្រូវផង-មិនត្រូវដាក់បាវនៅលើឥដ្ឋផ្ទាល់ទេ-ត្រូវដាក់ដុំឈើកល់ពីក្រោមបាវស្រូវ
កំណត់សំគាល់ៈ
(ពូជល្អត្រូវតែមានដំណុះគ្រាប់៨៥%ឡើងទៅ-ពូជស្រូវដែលមានសំណើម ខ្ពស់ នៅពេលទុកដាក់ វាបណ្តាលឱ្យខូចដំណុះ មានជម្ងឺ និងមានសត្វល្អិតបំផ្លាញ-ទុកដាក់ពូជកុំឱ្យកណ្តុរស៊ី សរសរជង្រុកខាងក្រោម គេយកបន្ទះដែកសម្រាប់ធ្វើប៉ោតស្រោចទឹកធុនស្តើងមកកាត់រុំជុំវិញសរសរ រួចយកដែកគោលវាយភ្ជិតមុខតំណ ធ្វើដូច្នេះកណ្តុរមិនអាចឡើងចូលក្នុងជ្រុកបានទេ)
Subscribe to:
Posts (Atom)